Upravit stránku

Vánoce jsou obdobím radosti, rodinných setkání a bohatých tabulí. Pro bariatrické pacienty však mohou představovat i určitou výzvu. Všechny ty lákavé dobroty, tradiční pokrmy a časté společenské akce mohou snadno narušit vaše těžce vybudované návyky a zdravý životní styl.

Tento článek vám přináší praktické tipy, jak se vyhnout nástrahám vánočního přejídání, na co si dát pozor a jak si užít sváteční čas bez výčitek. Ukážeme vám, že je možné slavit Vánoce bez zbytečných kompromisů – s chutí, rozumem a péčí o vaše tělo. Protože vaše zdraví je ten největší dárek, který si můžete dát. 

Tyto tipy se ovšem netýkají pacientů krátce po bariatrické operaci a pro ty, kteří jsou v tekuté a kašovité fázi. 

  • Samozřejmostí i během Vánoc je odměřování 150ml porcí.
  • Jezte pravidelně a dodržujte skladbu bariatrického talíře (například kousek cukroví zařaďte během svačiny v kombinaci s neochuceným mléčným výrobkem, případně vánočka ke snídani s bílým jogurtem nebo tvarohem).
  • Vyhněte se kontinuálnímu ujídání cukroví a jiných slavnostních pochutin během dne.
  • Využijte volna a vyrazte s rodinou a kamarády ven na procházku. Celodenní sezení u televize často vybízí k vyšší konzumaci jídla i alkoholických nápojů.
  • Držte se seznamu při nakupování – kupte jen to nejnutnější (ne to, co je v akci - pokud to není na seznamu).
  • Nakupujte střídmě – raději jděte do obchodu pěšky (koupíte jen to potřebné a navíc můžete vyrazit častěji, čímž zvýšíte pohybovou aktivitu), zvolit můžete i o kus vzdálenější obchod. 
  • Kupujte především zeleninu. 
  • Vyvarujte se nákupu slaných pochutin/polotovarů apod.
  • Dopředu přemýšlejte, kolik toho bude reálně potřeba uvařit/připravit, aby nezbývaly hordy jídla a nedojídali jste je i několik týdnů/měsíců poté (např. upéct cukroví jen z jedné dávky a případně dopékat další). 
  • Pozor na přeplněnou ledničku – jídlo se mnohdy nestihne spotřebovat, pak je vám líto jej vyhodit a „musíte ho sníst, aby se nezkazilo“. 
  • Přemýšlejte již při přípravě jídel – pokrmy odlehčete, tím současně zkvalitníte jejich výživový přínos (omezte množství smetany, majonézy, kombinujte s jogurtem/Skyrem). Zkuste ubrat z množství jednotlivých surovin – méně tuku do cukroví, část nahradit olejem, ubrat cukr, zvolit celozrnnou/žitnou mouku. 
  • Cukroví pečte menší, nejlépe neslepované, bez polev. 
  • Pozor na „zdravé“ raw cukroví – i jeho energetická hodnota je vysoká (datle, ořechy..). 
  • Při přípravě cukroví a na jeho množství se můžete s někým domluvit – každý upeče jiný druh a vzájemně si pak jednotlivé druhy vyměníte a nakombinujete s ostatními, takže toho výsledně nebude tolik, jako kdybyste každý druh pekli sami. 

Napadá Vás k tématu ještě něco? Zeptejte se našich odborníků.

  • Položky označené hvězdičkou (* ) jsou povinné.

Tento web využívá cookies

Pro chod webu jsou nezbytně aktivovány esenciální soubory cookies. Cookies jsou malé datové soubory, které vám usnadňují používání našeho webu a díky kterým vám budeme zobrazovat pouze to, co se vám líbí a nebudeme ukazovat zbytečnou reklamu. Více informací zde.

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací zde.